Johanna lähikuvassa

Näkemyksiä ja kokemuksia:

"Ja minähän en mitään kunnan palveluja käytä!"

Eräskin "suurituloinen" kirjoittaa kirjoittaa Helsingin sanomien keskustelupalstalla avausviestissä, että hänhän ei kunnallisveroa halua maksaa, kun ei kerran kunnan palveluja käytä. Asunto ja auto ovat omat, kirjasto ei kiinnosta ja lääkäri on yksityinen.

"Suurituloiselle" vain taitaa olla melkoisen epäselvää, mitä kaikkea kunta itse asiassa tekeekään.

"Suurituloisella" on luonnollisesti oma liittymä suoraan Tiehallinnon tielle (jonnekin Länsiväylälle tai Vihdintielle) ja hän asioi vain sellaisissa kauppaliikkeissä, harrastuksissa ja muissa kohteissa, joihin pääsee kiertämättä kaupungin katuverkon kautta. Sanalla sanoen "suurituloinen" asuu maalla. Mihinkään teatteriin tai oopperaan "suurituloisella" ei ole mitään asiaa.

"Suurituloisen" lapset käyvät yksityistä koulua, jota kunta ei tue. Espoossa vaihtoehtona taitaa olla vain mystiikkaan kallistuva Steinerkoulu. Tai ehkä sitäkin kaupunki jotenkin tukee. Vaikeaksi kuitenkin menee. Lapset eivät myöskään harrasta mitään pihapelejä kummempaa urheilua ja soittoharrastuksetkin hoidetaan kotona neljän seinän sisällä täysihintaisella yksityisopettajalla.

"Suurituloinen" sairastaa myös vain "helppoja" ja tavanomaisia sairauksia, jotka eivät vaadi pitkälle erikoistunutta hoitoa. Muuten on vaarana, että joutuu kuitenkin HYKS:n potilaaksi ja siis kunnan maksettavaksi. Varsinkaan lapset eivät saa sairastua leukemiaan eikä eksoottisiin lomakohteisiin voi matkustaa, ettei vain saa trooppisia tauteja. Myös saunan kiukaalle kaatuminen ja siten laajojen palovammojen saaminen on ehdottoman kiellettyä.

Sanalla sanoen "suurituloinen" joutuu asumaan yksin omassa pehmustetussa kuplassaan ja varomaan kaikenlaista liikkumista sen ulkopuolelle. Sitähän voi vaikka joutua liikenneonnettomuuteen ja päätyä kunnan maksamaan sairaalaan. Vaikeaksi menee elämä.