Johanna lähikuvassa

Näkemyksiä ja kokemuksia:

Puheenvuoroni Keskustan puoluevaltuuston kokouksessa 27.11.2010

Arvoisa puheenjohtaja, hyvät ystävät

Onnittelut vastavalitulle puheenjohtajistolle. Nyt teillä on hyvä tilaisuus lunastaa kaikki ne odotukset, jotka me teihin olemme ladanneet.

Kurviselle terveisiä: niissä "tyttökirjoissa" Jane Austen esittää erittäin terävää yhteiskuntakritiikkiä aikansa naisten asemasta. Kannattaa lukea.

Asiaan.

Ensi keväänä käydään eduskuntavaalit. Uusimaa on tämän maan ylivoimaisesti suurin vaalipiiri. Meitä on lähes miljoona. Myös tämän puolueen on pakko pärjätä meillä Uudellamaalla, jos - ja kun - aiomme jatkossakin olla vahva pääministeripuolue.

Uusimaa on kuin Suomi pienoiskoossa. Mereltä aloitetaan ja sisämaahan jatketaan. Meiltä löytyy osa maan suurimmista kaupungeista, mutta myös pieniä maaseutukuntia. Ja kaikkea siltä väliltä. Oikeastaan vain tunturit ja arktinen ilmasto puuttuu.

Menestyvän Keskustan vaaliohjelman on vastattava myös uusmaalaisten kysymyksiin, haasteisiin - ja huoliin.

Uudenmaan asialistalla korkealla on metropolipolitiikka. Haluamme kuunnella kuntia ja kuntalaisia laajasti, emme seurata kiltisti helsinkiläistä sanelupolitiikkaa. Kaikenlaisia hallintohimmeleitä viritellään kauas kunnista ja kansanvalta ja kuntalaisten tarpeet tuntuvat olevan toisarvoisia.

Metropolipolitiikka on paitsi pääkaupunkiseudun, myös kehyskuntien asia. Ne on otettava tasavertaisina mukaan valmisteluun.

Meille keskustalaisille kuntien itsehallinto ja lähellä ihmistä tapahtuva päätöksenteko ovat aina olleet tärkeitä arvoja. Muistetaan tämä myös metropolipolitiikan valmistelussa.

Metropolipolitiikka on meidän asia, ei vain niiden muiden.