Johanna lähikuvassa

Näkemyksiä ja kokemuksia:

1,6 kiloa kokouspaperia

Ensi keskiviikkona on taas teknisen lautakunnan kokous. Kuriiri kantoi tällä kertaa kotiin melko tarkkaan 1,6 kiloa paperia luettavaksi. Keittiövaa'alla punnittuna 1603 grammaa. Eivät mahtuneet edes postiluukkuun.

Menemättä nyt lainkaan siihen, miten hyvin kaikkiin liikenne-, liikenneonnettomuus-, katu-, esteettömyys- ja Espoonjoki-asioihin ehtii perehtyä, jos luettavaa on kerralla 1,6 kiloa vastaava määrä A4-arkkeja (luin kyllä kaikki paperit läpi), ihmeteltäväksi jää, ketä tämän kaiken paperin kanniskelu ympäriinsä hyödyttää. Paperitehtaita toki ja kuriirillakin on töitä, mutta sen jälkeen?

Tämänkertainen paperinippu ei ollut mitenkään poikkeuksellinen. Valtuuston ja lautakuntien kokouksia on kuitenkin niin paljon ja näissä toimielimissä niin paljon jäseniä, että kokonaismääränä paperin- ja painomusteenkulutus on huikaisevaa. Useimmat saavat monia julkaisuja myös moneen kertaan. Minullakin on useita pienen puhelinluettelon kokoisia budjettikirjoja, vaikka yhdellä varmasti pärjäisin erinomaisesti.

Pärjäisin erinomaisesti myös sähköisten dokumenttien kanssa. Mielestäni pitäisikin vakavasti harkita sähköiseen kokouskäytäntöön siirtymistä koko Espoossa. Useimmilla luottamushenkilöillä on kannettavat tietokoneet omasta takaa. Lopuille voisi harkita kaupungin kustantamia (halpoja) miniläppäreitä ja ehkä jopa nettitikkuja.

Useimmat kokouspaperit noin ylipäätään luetaan vain kerran. Jos sitäkään. Sähköinen kokouskäytäntö olisi aivan varmasti halvempi kuin nykyinen paino- ja kuljetusrumba. Ja ainakin ympäristö ja kotikonttorinsa kaaoksen kanssa tuskaileva luottamushenkilö kiittäisivät. Tuskinpa veronmaksajaakaan keventynyt lasku paljon harmittaisi.