Näkemyksiä ja kokemuksia:
Julkishallinnon tulevaisuus on vapaissa ohjelmistoissa
Vastasin tässä Suomen Linux-käyttäjien yhdistyksen kunnallisvaalikyselyyn. Yhdistys on oikealla asialla. Julkishallinto (kuten nyt kunnat) ei voi olettaa, että tavallisilta kansalaisilta löytyy joitakin tiettyjä kalliita ohjelmistoja, joilla avata erilaisia lomakkeita ja asiakirjoja.
Otaniemen Keskustaopiskelijoissa olemme pyrkineet vaikuttamaan vapaitten ohjelmien puolesta puolueen sisäisesti. Olemme saaneet jo Keskustan Opiskelijaliiton vaihtamaan MS Office -asiakirjoista pdf-tiedostoihin ja nettilomakkaisiin. Menneen kesän puoluekokoukselle teimme vastaavan aloitteen. Odotamme tuloksia.
Microsoftin Office-paketin tiedostot sentään ovat vielä avattavissa useilla muilla ohjelmilla, mutta esimerkiksi MS Worksin tuotosten kanssa saakin raapia jo pidemmän hetken päätään. Tilanne ei ole kenenkään etu, joten yhteisiä standardeja kaivataan. Open Document Format on askel oikeaan suuntaan.
Omalle tekstinkäsittelyohjelmalle käsittämättömät formaatit ovat selvä käytettävyyseste, mutta niin ovat myös monet nettisivustot ja liitetiedostot. Hyvin esteettömäksi suunniteltu ympäristö palvelee paitsi eri tavoin rajoittuneita ihmisiä (esimerkiksi sokeat tai heikkonäköiset) myös koko ajan kasvavaa joukko erilaisten kannettavien laitteiden (kuten kännyköiden) kautta nettiä käyttävät ihmiset. Tämä on tunnustettava myös kunnallishallinnossa.
On mielenkiintoista seurata, miten Espoon "paperiton valtuusto" etenee. Jollain aikataululla valtuutetuille ollaan käsittääkseni hankkimassa kannettavat tietokoneet, jotta kokouspaperikuormasta päästään eroon. Tässä on yksi mahdollisuus siirtyä enenevässä määrin kohti avoimia ohjelmistoja. Jos minä saisin päättää, kaupunki ei tässä montaa kertaa miettisi. Kysymys ei ole rahasta tai osaamisesta, vaan ihan puhtaasta tahdosta.