Johanna lähikuvassa

Näkemyksiä ja kokemuksia:

Liikelaitosten on tuotettava palvelut tehokkaasti - siis kohtuulliseen hintaan

Ensi maanantain valtuuston asialistalla on valtuustokysymys Espoo Cateringin perimistä maksuista. Oleellisesti kysymyksessä on kyse siitä, että vanhuksille kotiin toimitettavien aterioiden hintoja ajatellaan voitavan laskea, jos luovuttaisiin liikelaitoksen oman pääoman tuoton vaatimuksesta. Yksi kotiin toimitettu ateria maksaa reippaat kuusi euroa euroa, mikä toki on pienituloiselle eläkeläiselle aika paljon päivittäisenä menona.

Kun tarkastellaan todellisia lukuja, koko ajatuksessa ei ole kuitenkaan pätkääkään järkeä: On totta, että liikelaitosten oman pääoman odotetaan nousevan 5% vuodessa. Koko Espoo Cateringin oma pääoma on kuitenkin vain noin 400 000 euroa, joten siitä 5% on noin 20 000 euroa. Siis mitättömän pieni osuus budjetoidusta noin 0,4 miljoonan euron liikevoitosta ja erityisesti olemattoman vähän verrattuna päivittäin valmistettaviin noin 65 000 ateriaan (lähde: http://www.espoo.fi/catering, tarkastettu syyskuussa 2012).

On kuitenkin myös totta, että Espoo Cateringin hinnat ovat kovia. Että äskettäin kilpailutettu Tapiolan katukunnossapidon alueurakka saatiin yksityiseltä toimittajalta pilkkahintaan verrattuna Espoon kaupunkitekniikka -liikelaitoksen hintoihin. Ja että Helsingin kaupunki saa kouluruokaa halvemmalla (mutta samoilla resepteillä ja laatuvaatimuksilla) yksityisiltä toimijoilta kuin omalta Palmialtaan (lähde: HS 29.8.2012 Kouluruoasta tuli hyvää ja halpaa).

Oleellista kuitenkin on, että tässä ei ole kyse tuottovaatimuksista, vaan liikelaitosten koko toiminnan järjestämisestä kustannustehokkaalla tavalla. Jos yksityiset työehtosopimuksia ja lakeja noudattavat sekä veronsa asiallisesti maksavat toimijat tuottavat aivan vastaavat palvelut merkittävästi kaupungin omia liikelaitoksia edullisemmin, täytyy liikelaitoksissa katsoa vakavana peiliin ja emokaupungin puolella vakavasti miettiä, keneltä palvelut jatkossa ostetaan.