Johanna lähikuvassa

Näkemyksiä ja kokemuksia:

Niksinurkka: mies kokkaamaan

Näin viikonlopun ratoksi tuntuu sopivalta raottaa niksinurkan ovea. Maailmassa kun on olemassa melkoinen joukko aikuisiksi kasvaneita ruuanlaittotaidottomia miehiä. Ja nykyään yhä vähemmän sellaisia naisia, jotka moisia jaksaisivat koko ikänsä passata. Meillä on näissä ruuanlaittokuvioissa onnistuttu saavuttamaan ihan mukava tasapaino - Espoon kaupungin työväenopiston suosiollisella avustuksella.

Minähän siis luen melkein mitä tahansa. Eräänä syksynä tutustuin postiluukusta kolahtaneeseen työväenopiston kurssiohjelmaan. Kokkikurssien joukosta löytyi "Liharuokia miestin makuun - kurssi miehille". Varsin kohtuullisella suostuttelulla silloinen poikaystäväni ja nykyinen avomieheni, jonka ruuanlaittotaidoissa noihin aikoihin oli hiukan parantamisen varaa, oli ylipuhuttavissa ilmoittautumaan kurssille. Ensimmäisen kurssin jälkeen toiselle kurssille houkutteleminen ei enää ollut lainkaan vaikeaa ja nykyään, monta erilaista kurssia myöhemmin, meillä saa hyvin vaihtelevaa ja ennen kaikkea hyvää ruokaa.

Havaintojeni mukaan työväenopisto järjestää joka kaudella jonkin pelkästään miehille tarkoitetun ryhmän. Niihin voi uskaltautua mukaan, vaikka peukalo olisi kokkausasioissa pahemminkin keskellä kämmentä. Suosittelen! Vinkkiä voivat toki vapaasti hyödyntää myös naiset taitojensa kohentamiseen.

Noin ylipäätään työväenopisto tarjoaa monipuolisia ja kohtuuhintaisia harrastusryhmiä laidasta laitaan. Tarjonnasta löytyy erilaisia taito- ja taideaineita, vieraita kieliä, tietotekniikkaa ja jopa matematiikkaa. Miinuksena on todettava, että välillä listoilta tuntuu löytyvän myös erilaisia huuhaaoppeja. Noin keskimäärin tarjonta on kuitenkin kohdallaan ja ilmeisesti kysyntääkin riittää, kun useammaltakin taholta olen kuullut, että varsinkin eläkeläisten liikuntaryhmiä tuntuu olevan liian vähän. Eikä niille kokkikursseillekaan aina mahdu, jos ei ole ilmoittautumisajan alussa asemissa koneen ääressä.

Sinne siis kaikki oppimaan ja sivistymään. Uuden oppiminen ei ole pelkkä koululaisten tai opiskelijoiden yksinoikeus. Samalla saa verorahoilleen vastinetta.