Johanna lähikuvassa

Näkemyksiä ja kokemuksia:

Byrokratian ei pitäisi olla este, vaan korkeintaan hidaste

Helsingin Sanomissa kirjoitettiin tänään byrokratian kaatavan Tyrnävän etälukion.

Asiassa on kyse siitä, että Tyrnävän lukiolaiset ovat jo 14 vuoden ajan saaneet etäopetusta Oulun lyseosta luokkahuoneeseen Tyrnävälle, mutta nyt opetus- ja kulttuuriministeriö on todennut, että Oulun kaupungilla on lupa järjestää lukio-opetusta vain Oulun kaupungin alueella, joten tällä etätoimipisteellä pitää laittaa lappu luukulle. Oppilaiden pitäisi tämän jälkeen matkustaa päivittäin Ouluun tai pahimmillaan muuttaa kortteeriin, jos päivittäiset koulumatkat muodostuvat liian pitkiksi. Lukiolaisia ei Tyrnävällä ole riittävästi täysimittaisen lukion tarpeisiin.

Tämmöistä ulkopuolista tarkkailijaa vahvasti hämmästyttää ja kummastuttaa, miksi ihmeessä hyvin toimiva sekä taloudellisesti ja oppilaiden kannalta erittäin perusteltu järjestely pitää jonkun byrokraattisen tulkintaerimielisyyden takia lakkauttaa. Eikö kohtuuden nimissä olisi voitu vaatia sen tarvittavan luvan hakemista pikimmiten? Koulutuksen laadussa ei kai kuitenkaan ollut moitteen sijaa ja kaikki osapuolet (ministeriötä lukuunottamatta) tuntuvat olleen järjestelyyn tyytyväisiä.

Suomen laajalla maaseudulla on nuoriso aina vain harvemmassa ja erilaiset etäopetusjärjestelyt mahdollistaisivat laajan kurssitarjonnan kohtuukustannuksin kohtuullisen lähellä itse kutakin lukiolaista. Eikä esimerkiksi harvinaisempien kielten ryhmiä aina saada kasaan isommissakaan kaupungeissa (kuten vaikka Espoossa) vain yhdestä oppilaitoksesta. Opetus- ja kulttuuriministeriön pitäisi tukea tällaista ekonomisia, ekologisia ja inhimillisiä opetuksen järjestämistapoja eikä vain laittaa kapuloita rattaisiin.

Virkkunen hoi! Järki käteen.