Johanna lähikuvassa

Näkemyksiä ja kokemuksia:

Kenen pitääkään maksaa Helsingin ylisuuret kustannukset?

Helsingin Sanomat kirjoitti noin viikko sitten, että Espoo ja Vantaa kouluttavat Helsingin siivellä, kun mainitut kaupungit eivät osallistu omien oppilaidensa osalta Helsingin valtionavut ylittävään osuuteen ammattikoulutujen kustannuksista. Tämän päivän lehdessä Espoon kaupungin sivistystoimenjohtaja Sampo Suihko ja Espoon seudun koulutuskuntayhtymä Omnian johtaja Tapio Siukonen oikoivat vääriä faktoja ja kertoivat, että itse asiassa Omniassa opiskelee noin 50% enemmän helsinkiläisiä oppilaita kuin Helsingin ammattikouluissa espoolaisia oppilaita. Lisäksi Omnia pystyy tuottamaan laadukasta ammattikoulutusta valtionapujen puitteissa (kuten ajatus valtiolla onkin) eikä Espoon kaupungin tarvitse osallistua Omnian kustannuksiin, joten miksi ihmeessä Espoon pitäisi sitten osallistua Helsingin kaupungin ammattikoulujen ylisuurien kustannusten kattamiseen?

Mainitut faktat saavat Helsingin opetusviraston vaatimukset näyttämään vähintäänkin kummallisilta. Ne ovat kuitenkin laajemmin tarkasteltuna vain täysin loogisia isolle naapurillemme: Helsingissä lähes kaikki yksikkökustannukset tuntuvat olevan systemaattisesti korkeampia kuin Espoossa ja Vantaalla (ks. erilaiset kuusikkokuntien vertailut). Useimmissa organisaatioissa ryhdyttäisiin tässä vaiheessa tutkimaan, mitä naapurit tekevät paremmin ja tehokkaammin, mutta Helsinki on valinnut linjan, jossa naapureita syytetään siipeilystä ja parhaiden veronmaksajien "viemisestä", jolloin "looginen" johtopäätös on vaatia kuntarajoja muutettavaksi.

Pari vuotta sitten tehdyssä liitosselvityksessä vantaalaiset jo totesivat, että heillä ei todellakaan ole varaa Helsingin kustannustasoon. Ei muuten ole Espoollakaan. Helsingin pitää siis ehdottomasti ensin siivota oma organisaationsa ja vasta sitten tulla mutisemaan naapureille näennäisestä "rikkaudesta", jota useimmat kutsuvat vain terveeksi nuukuudeksi taloudenpidossa.

Muun muassa tämän takia vastustan kuntaliitoksia pääkaupunkiseudulla. Helsingin kaupungin holtitonta rahankäyttöä ei todellakaan ratkaista vetämällä naapuritkin mukaan samaan konkurssiin. Lisäksi pieni kilpailu kuntien kesken tekee vain hyvää, kun asukkailla on mahdollisuus äänestää jaloillaan, jos palvelut eivät toimi tai verot ovat liian korkeat.